Annons

Italien och Sverige vill stärka yttre EU-gräns

Italiens premiärminister Giorgia Meloni besöker Stockholm för att träffa statsminister Ulf Kristersson (M) och diskutera EU-frågor, bland annat migration.
– Det är ett starkt svenskt intresse att den europeiska gränsen skyddas bättre, säger Kristersson.
Politik • Publicerad 3 februari 2023
Italiens premiärminister Giorgia Meloni på blixtbesök hos statsminister Ulf Kristersson för överläggningar inför EU-toppmötet nästa vecka i Bryssel om migration och stöd till europeisk industri.
Italiens premiärminister Giorgia Meloni på blixtbesök hos statsminister Ulf Kristersson för överläggningar inför EU-toppmötet nästa vecka i Bryssel om migration och stöd till europeisk industri.Foto: Regeringskansliet

Högernationalisten Meloni är Italiens första kvinnliga premiärminister och tillträdde sin post i höstas, kort före det att Ulf Kristersson installerades som statsminister. Meloni är den andra regeringschefen som Kristersson tar emot efter Finlands Sanna Marin.

De mest aktuella frågorna på agendan vid Melonis blixtbesök är migration och hur EU ska svara på amerikanska mångmiljardsubventioner till grön industri på hemmaplan, vilket kan locka industrijobb från Europa till frikostiga villkor i USA.

Stärka EU:s gräns

Annons

Migrationsfrågan beskrivs som akut. Om en vecka har EU ett extrainsatt toppmöte för att diskutera migration och det amerikanska stödpaketet.

TT: Har Sverige och Italien samma syn på vad EU bör göra mot migrationen?

– Det återstår att se, nu har vi ett toppmöte om en vecka, initierat av Belgien Nederländerna och Österrike, som har sett extremt stora flyktingströmmar på mycket kort tid, säger Kristersson.

Han säger att ett diskussionsämne med Meloni är hur EU:s yttre gräns ska kunna bli svårare att korsa för migranter.

– Ett av våra samtalsämnen i dag är hur vi kan stärka EU:s yttre gräns så att irreguljär invandring, som det heter, helt enkelt inte kommer in i EU utan stoppas vid gränsen. Det är många utan asylskäl som försöker ta sig in (i EU) och det är ju Italien väl medvetet om, säger statsministern.

"Lever i skuggsamhällen"

Kristersson säger att det, att stärka gränsen, är den stora frågan nu.

– Det fungerar inte just nu, det är väldigt många människor som kommer till Europa men som helt saknar asylskäl och som sedan tar sig vidare in och lever i skuggsamhällen, också i Sverige. Det är ett starkt svenskt intresse att den europeiska gränsen skyddas bättre.

Melonis besök sker lite under radarn, inga pressträffar eller fototillfällen planerades, enligt uppgift till TT från statsrådsberedningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons