Annons

Istanbul-valet: Erdogan läxar upp affärsfolk

Dagen efter beskedet att lokalvalet i den turkiska miljonstaden Istanbul ogiltigförklaras säger landets president Recep Tayyip Erdogan att han välkomnar beskedet och att ett omval är "det bästa steget" för Turkiet.
Turkiet • Publicerad 7 maj 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: AP/TT

– Vi ser detta beslut som det bästa steget för att lösa problem inom ramen för demokratin och enligt lagstiftningen, sade Erdogan i samband med att han träffade partikollegor inom maktpartiet Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) i parlamentet på tisdagen.

Erdogan hävdade samtidigt att Istanbulvalet hade befläckats av "organiserad korruption".

Annons

AKP förlorade lokalvalet Istanbul i mars i år. Nederlaget i prestigestaden sved svårt – partiet förlorade dessutom makten i huvudstaden Ankara. Men så meddelade Högsta valkommissionen i måndags att valet i Istanbul måste göras om. Motivet som gavs var att alla lokalarbetare inte var offentliganställda samt att vissa dokument med resultat inte var underskrivna,

Högsta valkommissionens beslut möttes genast av kraftig kritik inte minst från oppositionen och från näringsidkare i miljonstaden. Men landets president läxade på tisdagen upp affärsfolket och förklarade att "de ska veta sin plats".

Datum för omvalet är satt till den 23 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons