Annons

Israel: Historiskt gränsavtal med Libanon

Israel/Libanon • Publicerad 11 oktober 2022
Libanesiska demonstranter på en motorbåt framför ett fartyg från den israeliska flottan i september 2022. Dispyten har handlat om rätten till rika olja- och gasfält i Medelhavet.
Libanesiska demonstranter på en motorbåt framför ett fartyg från den israeliska flottan i september 2022. Dispyten har handlat om rätten till rika olja- och gasfält i Medelhavet.Foto: Mohammad Zaatari/AP/TT

Efter månader av USA-mäklade förhandlingar uppger Israel att man nått en överenskommelse med Libanon kring den omstridda gräns som länderna delar i Medelhavet.

Israels premiärminister Yair Lapid kallar avtalet en "historisk bedrift som kommer att stärka Israels säkerhet, tillföra miljarder till Israels ekonomi och garantera säkerheten vid vår nordliga gräns".

Annons

Avtalet förväntas möjliggöra ökad produktion av naturgas i Medelhavet, något som från libanesiskt håll ses som en väg för att kunna lyfta landet ur dess skenande ekonomiska kris.

Israel och Libanon har formellt legat i krig sedan staten Israels grundande 1948. Bägge länderna gör anspråk på ett runt 860 kvadratkilometer stort område i Medelhavet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons