Annons

Israel bombade mål i Gaza efter cyberattack

Israel försvarsmakt påstår att den bombat ett mål i Gaza som svar på en palestinsk cyberattack, rapporterar Le Monde.
Bombningen kan vara den första militära vedergällningen i sitt slag.
Mellanöstern • Publicerad 6 maj 2019
Rök stiger från en explosion efter en israelisk flygräd mot Gaza. Bilden är från i söndags, och flygräden är inte densamma som den som beskrivs i artikeln.
Rök stiger från en explosion efter en israelisk flygräd mot Gaza. Bilden är från i söndags, och flygräden är inte densamma som den som beskrivs i artikeln.Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Minst 25 palestinier och fyra israeler har dödats i de senaste dagarnas våldsamheter mellan Israel och militanta grupper i det palestinska Gaza, skriver AFP. Hundratals raketer och granater har avfyrats mot mål i Israel, som i sin tur har bombat hundratals mål i Gaza. På måndagen kom parterna överens om vapenvila.

En av de israeliska motattackerna sticker ut från mängden – Israels försvarsmakt påstår att den bombade en byggnad i Gaza i lördags som svar på en cyberattack, rapporterar franska .

Israel: Vi hindrade dem

Annons

Inuti byggnaden fanns medlemmar ur palestinska Hamas som var specialiserade på att genomföra cyberattacker, och som strax före bombningen hade försökt att genomföra just en cyberattack mot Israel, uppger Israels försvarsmakt.

– För första gången under våldsamheterna har Hamas försökt att genomföra en attack i syfte att störa israelernas livskvalitet. Mer än så vill vi inte berätta, säger Jonathan Conricus, talesperson för Israels försvarsmakt, till Le Monde.

Talespersonen säger att Israel lyckades pejla var angriparna befann sig.

– Vi hindrade dem när de försökte att genomföra attacken. Sedan, vid ett andra tillfälle, bestämde vi oss för att attackera den berörda infrastrukturen fysiskt, säger Conricus.

Kan vara första gången

En bild på byggnaden visar hur två av våningarna har blåsts ut av tryckvågen, och hur bråte och byggnadsmaterial ligger strött på gatan nedanför. Det är oklart om någon dödades, och i så fall hur många.

Le Monde skriver att bombningen kan vara första gången som konventionella vapen har använts som ett svar på en cyberattack. Påståendet får stöd av Aude Géry, doktorand i internationell rätt vid universitet i Rouen.

– Det är första gången jag ser något liknande, säger han till tidningen.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons