Annons

Irans president vill se ökad väljarmakt

Iran • Publicerad 2 februari 2020
President Hassan Rohani säger i ett provokativt tal att landets väljare måste "få rätt att välja". Talet hölls inför parlamentsvalet den 21 februari. Inför valet har det mäktiga Väktarrådet förbjudit närmare två tredjedelar av kandidaterna. Arkivbild.
President Hassan Rohani säger i ett provokativt tal att landets väljare måste "få rätt att välja". Talet hölls inför parlamentsvalet den 21 februari. Inför valet har det mäktiga Väktarrådet förbjudit närmare två tredjedelar av kandidaterna. Arkivbild.Foto: AP/TT

Irans president Hassan Rohani säger att befolkningen måste få "rätt att välja" mellan olika kandidater. Utspelet på söndagen, i samband med firandet av revolutionen 1979 som störtade shahen och förde ayatolla Ruhollah Khomeini till makten, ses som en kontroversiell kommentar till det mäktiga Väktarrådet.

Hittills har Väktarrådet förbjudit 9 500 potentiella kandidater att delta i valen den 21 februari. Det är nästan två tredjedelar av de 14 500 som anmält intresse. Bland dem som stoppats finns 92 ledamöter som i dag sitter i parlamentet.

Annons

– Imam (Khomeini) insisterade att folk måste få delta i alla val och ha rätten att välja, sade Rohani i ett tal vid Khomeneis mausoleum, ett tal som direktsändes av statlig tv.

Han sade att de som inskränker denna rättighet inte följer Khomeinis vilja. Efter revolutionen undvek den nya statens grundare att införa ett kalifat, istället infördes en islamisk republik, fortsatte han.

Provokationen ses som en del i det politiska spelet och den pågående maktkampen, då den moderat konservative Rohani och reformvilliga krafter tros förlora i väljarstöd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons