Annons

Iran: Trump menar inte allvar

Iran anser att USA:s nya sanktioner mot landets petrokemiska industri är ett tecken på att president Donald Trump inte menar allvar när han säger att han är öppen för nya förhandlingar.
Iran/USA • Publicerad 9 juni 2019
USA har riktat nya sanktioner mot Irans petrokemiska industri. Arkivbild.
USA har riktat nya sanktioner mot Irans petrokemiska industri. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

– Det tog bara en vecka innan den amerikanska presidentens påstående om att han är redo att förhandla visade sig vara ihåligt, säger Abbas Mosavi, talesperson för utrikesdepartementet i Teheran.

De nya sanktionerna meddelades på fredagen och riktas mot PGPIC, som är Irans största och mest lönsamma företagsgrupp inom petrokemi.

Annons

Senast dagen innan hade Trump sagt att han är villig att fortsätta samtalen mellan länderna så länge Iran går med på att inte utveckla kärnvapen, men Teheran avfärdar samtal fram till dess att USA är redo att "återgå till det normala".

Enligt internationella observatörer utvecklar Iran inga kärnvapen. Inget tyder heller enligt observatörerna på att landet har sådana planer.

Mosavi kallar de nya sanktionerna för ytterligare "ekonomisk terrorism" och en fortsättning på USA:s "fiendskap" mot Iran.

Washington har börjat införa ensidiga sanktioner mot Iran efter att USA förra året lämnade Iranavtalet som undertecknades 2015 av de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland, samt Tyskland. En första omgång av sanktioner infördes i augusti och en andra i november 2018.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons