Annons

Iran studerar förslag till nytt kärnenergiavtal

Försöken att blåsa liv i kärnenergiavtalet med Iran har resulterat i ett slutförslag som Teheran nu granskar.
Iran • Publicerad 8 augusti 2022
Irans flagga vajar utanför Internationella atomenergiorganets (IAEA) huvudkontor i Wien. Arkivbild
Irans flagga vajar utanför Internationella atomenergiorganets (IAEA) huvudkontor i Wien. ArkivbildFoto: Michael Gruber/AP/TT

EU lade på måndagen fram förslag till ett nytt avtal under förhandlingarna som återupptogs i Wien i torsdags. Rysslands sändebud Michail Uljanov säger att det nu är upp till parterna att avgöra om de godkänner avtalet som ska ge Iran lättade sanktioner i utbyte mot begränsningar i sitt kärnteknikprogram.

En källa vid Irans utrikesdepartement uppger för den statliga iranska nyhetsbyrån Irna att förslaget kräver en noggrann genomgång. Källan tillägger att framsteg har gjorts i vissa frågor under samtalen i Wien.

Annons

Vid förhandlingsbordet sitter förutom Iran även delegationer från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina. USA deltar aktivt, men på distans, i förhandlingarna.

Försöken att återuppliva Iranavtalet inleddes i april förra året, men hamnade i dödläge i mars i år.

Det ursprungliga kärnavtalet slöts 2015 mellan Iran, Frankrike, Kina, Storbritannien, Tyskland, Ryssland och USA. 2018 hoppade USA:s dåvarande president Donald Trump av avtalet vilket fick Iran att också sluta följa avtalet. Sedan dess har USA:s nuvarande president Joe Biden försökt förnya avtalet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons