Annons

Iran kallar upp dansk ambassadör efter drama

Danmark • Publicerad 7 oktober 2022
Iran kritiserar Danmark för dålig polisbevakning av landets ambassad i Köpenhamn. Arkivbild.
Iran kritiserar Danmark för dålig polisbevakning av landets ambassad i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En iransk man beväpnad med kniv försökte ta sig in i Irans ambassad i Köpenhamn på fredagen. Mannen greps av polis, men Irans ambassad kritiserade insatsen för att ha varit för långsam.

Mannen i 30-årsåldern lyckades ta sig förbi ambassadens yttre avspärrningar, men stoppades av en ambassadanställd inne på området. Mannen är misstänkt för vandalism, olaga intrång samt våld mot tjänsteman med diplomatisk status.

Annons

Irans utrikesdepartement valde senare på fredagen att kalla till sig Danmarks ambassadör i Teheran för att överlämna en formell protest.

"Det är beklagligt att en sådan attack kan genomföras i hjärtat av Europa mot en kvinna och ambassadör med diplomatisk immunitet utan att dansk polis är närvarande", skriver utrikesdepartementet i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons