Annons

Iran friger en dansk och två österrikiska fångar

Iran har frigett en dansk och två österrikiska medborgare, meddelar Belgiens premiärminister Alexander De Croo. Fångarna släpps efter förhandlingar i Oman och flygs därifrån till Belgien.
Iran • Publicerad 2 juni 2023
Demonstrationer har tidigare hållits i Bryssel för biståndsarbetaren Olivier Vandecasteele, som släpptes av Iran i ett fångutväxling i förra veckan. Arkivbild.
Demonstrationer har tidigare hållits i Bryssel för biståndsarbetaren Olivier Vandecasteele, som släpptes av Iran i ett fångutväxling i förra veckan. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

De Croo informerade Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Österrikes förbundskansler Karl Nehammer i torsdags i Moldavien.

"Vi kommer att fortsätta kämpa för frigivning och human behandling av alla européer som sitter orättfärdigt fängslade i Iran", skriver han på Twitter.

Annons

Beskedet kommer efter att Iran i förra veckan släppt den belgiske biståndsarbetare Olivier Vandecasteele – som varit fängslad i 15 månader – i utbyte mot en terrordömd iransk diplomat.

Den danske medborgaren greps i Iran i november i fjol i samband med en demonstration för kvinnors rättigheter.

"Jag är både glad och lättad över att en dansk medborgare nu är på väg hem till sin familj", säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar till Ritzau.

De två österrikarna, som även är iranska medborgare, frihetsberövades i Iran i januari 2016 respektive januari 2019, skriver AFP.

Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg tackar sina belgiska och omanska motsvarigheter och säger i ett uttalande att det är flera års "diplomatiska ansträngningar" som nu "bär frukt".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons