Annons

Iran dömer fem till döden

Iran • Publicerad 6 december 2022
Tiotusentals personer har gripits under de landsomfattande protesterna som pågått i snart tre månader i Iran. Arkivbild
Tiotusentals personer har gripits under de landsomfattande protesterna som pågått i snart tre månader i Iran. ArkivbildFoto: Florian Schroetter/AP/TT

Iran dömer fem personer till döden.

Domstolen påstår att de dödat en person i den våldsamma frivilligmilisen Basij, som tillhör Irans mäktiga revolutionsgarde.

Annons

Ytterligare elva personer – bland dem tre barn – som påstås ha varit inblandade i dödsfallet döms till långa fängelsestraff, uppger Massoud Setayeshi, talesperson för det iranska domstolsväsendet, vid en presskonferens.

Tiotusentals personer har gripits under de landsomfattande protesterna som pågått i snart tre månader i Iran. Bland dem riskerar flera att dömas till döden, efter vad organisationer som Amnesty International kallar för skenrättegångar.

Enligt Norgebaserade organisationen Iran Human Rights (IHR) har Iran avrättat över 500 personer i år. Detta utöver de hundratals som dödats på gatorna under protesterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons