Annons

Iran återupptar delar av kärnenergiprogram

USA/Iran • Publicerad 7 maj 2019
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran kommer att återuppta delar av sitt pausade kärnenergiprogram som svar på att USA dragit sig ur det internationella kärnenergiavtalet, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irib. Enligt Teheran har Iran dock inga planer på att lämna avtalet.

Ett klargörande om vilka delar som ska återupptas väntas komma på onsdag, då president Hassan Rohani ska hålla tal.

Annons

Utspelet kommer i ett skede då relationerna mellan Iran och USA nått en bottennivå. Washington har beslutat att sanktionera alla länder som köper olja av Iran och har som mål att landets oljeexport helt ska upphöra. Teheran har tidigare hotat att stänga Hormuzsundet om USA försöker strypa exporten. Sundet ligger mellan Musandamhalvön på Arabiska halvöns nordkust och Iran och är världens mest trafikerade oljerutt.

På tisdagen meddelade Pentagon att USA skickar bombflygplan av typen B-52 till Mellanöstern som ett svar på påstådda iranska planer att attackera amerikanska styrkor i regionen. Flera bombplan och stridsflygplan är på väg till området med hangarfartyget USS Abraham Lincoln.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons