Annons

IOK om dopningsanklagelserna: "Allvarligt"

Inställda dopningskontroller, mutor och manipulerade urinprov.
Tyngdlyftningen skakas av en stor dopningsskandal, enligt en dokumentär producerad av tyska ARD.
"Anklagelserna är väldigt allvarliga och oroväckande", skriver IOK i ett uttalande.
Tyngdlyftning • Publicerad 6 januari 2020
Tyngdlyftningen skakas av en stor dopningsskandal, enligt en tv-dokumentär på tyska kanalen ARD. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) är i blåsväder efter en påstådd dopningsskandal.

Den tyska tv-kanalen ARD, känd för att ha avslöjat den statsfinansierade dopningshärvan i Ryssland, har i en dokumentär gått ut med att framträdande tyngdlyftare sällan ska ha tvingats genomgå dopningskontroller. Dessutom ska IWF-förtrodda kontrollanter, enligt dokumentären, ha tagit emot mutor för att godkänna manipulerade urinprov.

Annons

"IOK har tagit del av ARD:s rapportering. Anklagelserna är väldigt allvarliga och oroväckande", skriver IOK i ett uttalande.

Tv-programmet presenterar dessutom dokument som uppges visa hur minst 4,5 miljoner euro (cirka 47 miljoner kronor) ska ha förflyttats från Internationella olympiska kommittén (IOK) till IWF för att sedan föras över till schweiziska bankkonton, något som bara IWF-ordföranden Tamás Aján ska ha haft insikt i.

IOK fortsätter i sitt uttalande:

"IOK vill klargöra – i motsats till vad ARD påstår – att kommittén inte har haft tillgång till 'de flesta av dokumenten' som filmen baseras på. Detta gäller dokumenten som rör dopningsstatistik och de som påstås innehålla finansiella oegentligheter".

Nyhetsbyrån AFP har tagit emot ett uttalande från IWF som säger sig undersöka anklagelserna som framförts i dokumentären.

IOK kommer att ta upp målet på ett exekutivt möte i Lausanne, Schweiz, på onsdag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons