Annons

IOK-basen: Massor av sympati för Semenya

IOK-ordföranden Thomas Bach känner med löparstjärnan Caster Semenya som måste medicinera för att få ner testosteronvärdena om hon vill fortsätta att springa medeldistans.
Friidrott • Publicerad 4 maj 2019
Caster Semenya efter segern i Doha, vilket kanske var hennes sista lopp på 800 meter.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

– Jag har massor med sympati för henne. Det är en extremt komplex fråga. Det har vetenskaplig inverkan, etisk inverkan och det finns en rättviseaspekt i tävlingar att ta hänsyn till. Det är extremt svårt att få rättvisa i alla dessa delar, säger ordföranden i den Internationella olympiska kommittén.

Bach säger att Internationella olympiska kommittén givetvis respekterar beslutet i idrottens skiljedomstol Cas. Sydafrikanskan Semenya förlorade sin överklagan av Internationella friidrottsförbundets beslut att hyperandrogena kvinnliga medelsdistanslöpare måste sänka nivåerna av testosteron för att få fortsätta att tävla.

Annons

Domen träder i kraft först den 8 maj. Därför kunde Semenya springa 800 meter i Diamond League-premiären i Doha i går, där hon vann överlägset. Efteråt sade hon att hon "aldrig i livet" skulle medicinera för att sänka testosteronnivån. Kanske övergår hon till att springa längre distanser än en engelsk mil, 1 609 meter.

Det internationella läkarförbundet WMA har rekommenderat sina medlemmar att inte behandla hyperandrogena kvinnliga löpare då man anser att det finns för svaga bevis för att det skulle vara nödvändigt.

– Vi i IOK har ett medicinskt råd som tittar på den här frågan. Och det handlar ju inte enbart om vetenskap, etik och idrott utan också om känslor. Jag är rädd att det kommer att bli svårt för experterna att hitta en lösning som får samman alla argument, säger Bach.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons