Annons

Invasivt skadedjur hotar ostronodlingar

Natur • Publicerad 5 november 2020
En ny, främmande art som hotar ostronodlingarna har upptäckts i Gullmarsfjordsområdet i Bohuslän. Arkivbild.
En ny, främmande art som hotar ostronodlingarna har upptäckts i Gullmarsfjordsområdet i Bohuslän. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

En ny, främmande art som hotar ostronodlingar har upptäckts i Gullmarsfjordsområdet i Bohuslän. Det handlar om ringmasken Polydora websteri som är ett vanligt förekommande skadedjur i ostronodlingar världen över.

"Arten orsakar stora problem för ostronnäringen i andra delar av världen, då kvaliteten på ostronen för konsumenten försämras kraftigt", säger Åsa Strand, forskare och marinbiolog på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Annons

Masken gräver sig in i ostronens skal och bygger upp lerblåsor som kan skada ostronet. Utbredning av ringmasken har lett till kollapsade ostronbestånd i bland annat Australien, Nya Zeeland och på Hawaii.

Upptäckten gjordes under pågående forskningssamarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och det lokala vattenbruksföretaget Bohus Seaculture. I dagsläget är det oklart hur vanligt förekommande arten är i svenska vatten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons