Annons

Invandrare stolta över att vara svenskar

Samhälle • Publicerad 6 juni 2019
Stolta svenskar på nationaldagsfirande i Rinkeby. Arkivbild.
Stolta svenskar på nationaldagsfirande i Rinkeby. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

53 procent av de utomeuropeiska invandrarna i Sverige är mycket stolta över att vara svenska och 24 procent är ganska stolta, enligt en undersökning från World Values Survey, som tagit del av. Stoltast är somalierna, berättar WVS generalsekreterare Bi Puranen.

WVS har ännu inte publicerat motsvarande siffror för befolkningen i sin helhet, men vid den förra mätningen som gjordes 2010–2014 var 39,7 procent mycket stolta över Sverige. Enligt statistik från Pew Reseach Institute för 2018 är 51 procent stolta över att vara svenskar. Att följa lagar och institutioner toppar listan över saker som gör en till en "vanlig svensk".

I studien intervjuas 6 516 personer födda i utomeuropeiska länder. En tredjedel kom hit före 2014, en tredjedel 2015 och de övriga senare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons