Annons

Tågstrejken skjuts upp – pendeln drabbas ändå

LO-facket Seko skjuter upp varslet om tågstrejk till på måndag.
Men pendeltågen i Stockholm kommer ändå påverkas från fredag morgon.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2023
Öresundstågen riskerar att bli stående på måndag. Arkivbild.
Öresundstågen riskerar att bli stående på måndag. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Strejken skulle annars ha inletts i dag klockan 15. Först i fackets trestegsraket låg bland annat Öresundstågen som till stora delar skulle ha stannat i eftermiddag när lokförarna i sådana fall hade lagt ner arbetet. Men även pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet, i form av servicepersonal på tåg-depåerna, var strejkvarslad.

Och det går inte att ställa om så fort. Operatören MTR hade redan planerat för eventuell strejk på torsdagen.

Annons

Det innebär, enligt SL:s presstjänst, att man från fredag morgon och några dagar framåt kommer att köra med begränsad trafik men att alla pendeltågsgrenar ändå kommer att ha vissa avgångar.

Schemafrågor

Fack och arbetsgivare är sparsmakade med kommentarer.

"Bedömningen är att det fortfarande finns utrymme att förhandla. Frågorna det förhandlas om är komplexa och alla parter bedömer att mer tid skulle kunna lösa upp knutar. Nu fortsätter förhandlingarna med vår motpart, och med medlarna tillgängliga i processen", skriver Seko.

Förhandlingarna handlar bland annat om schemafrågor där facket krävt bättre framförhållning.

"Vi är övertygande om att vi tillsammans kan lösa de utmaningar som finns i branschen. Men det kräver att vår motpart har samma målsättning och tar ansvar så att vi kan teckna ett nytt kollektivavtal för spårtrafiken", skriver Pierre Sandberg, förbundsdirektör på arbetsgivarparten Almega Tågföretagen, i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna fortsätter nu och lär pågå hela helgen.

Trestegsraket skjuts fram

Om parterna inte lyckas då heller bryter alltså strejken ut måndag klockan 15.

Mest lär då Öresundstågen i Skåne drabbas när lokförarna anställda hos operatören Transdev tas ut i strejk.

I övrigt lägger verkstadspersonal och städare vid tågoperatören MTR i Älvsjö, Stockholm, ner arbetet. Det kommer fortsatt att påverka pendeltågstrafiken i Stockholm i viss mån, oklart med detaljerna dock.

Även Euromaint i Göteborg tas ut i strejk. Företaget servar SJ-tåg. Bolaget säger att det är oklart hur en eventuell konflikt kommer att slå.

Annons

Dessutom ligger en övertidsblockad och ett nyanställningsstopp över samtliga över 10 000 medlemmar på avtalsområdet.

I och med att strejken skjuts fram påverkas även nästa steg om konflikten blir mer långvarig. Steg två, med bland annat tunnelbanan i Stockholm och SJ:s regionaltrafik i Västra Götaland i sikte, inleds i stället den 19 maj (i stället för 15 maj). Steg tre skjuts fram till den 22 maj om ingen uppgörelse har nåtts innan dess.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons