Annons

"Inte rätt att stressa rösträkningen"

USA håller andan medan rösträkningen fortfarande pågår. TT:s utsända reporter har pratat med flera Scrantonbor i Pennsylvania — där poströster gör att rösträkningen drar ut på tiden.
Utrikes • Publicerad 4 november 2020
Manifestation för att varje röst i presidentvalet ska räknas i Scranton ligger i Pennsylvania.Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
De lokala organisationerna Action together, Northeastern Pennsylvania for change och Put people first har gått ihop om manifestationen.Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
Jay och Judith Schaffner på promenerad i Pennsylvaniastaden Scranton.Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
Jack Marx, som inte vill inte berätta vem han röstade på, säger att han är orolig för landets framtid.Foto: Tina Magnergård Bjers/TT

Scrantonborna vaknade på onsdagen och fann sig vara i blickfånget när det gäller rösträkningen i USA:s presidentval. Detta eftersom Scranton ligger i Pennsylvania, vågmästarstaten som beskrivits som ett måste för både president Donald Trump och Demokraternas utmanare Joe Biden att vinna — och en plats där rösträkningen drar ut på tiden på grund av det stora antalet poströster.

Aktivisterna Gretchen Wintermantel och Jessica Fratzola agerade snabbt och drog ihop en manifestation för att varje röst verkligen ska räknas.

Annons

— Det är inte rätt att stressa rösträkningen. Alla har rätt att rösta och under en pågående pandemi var det nödvändigt att göra så här, säger Fratzola om de många poströsterna som fortfarande räknas.

— Rösträkningen följer Pennsylvanias lag. Det är inget konstigt med den, den tar bara tid, säger aktivisten Gretchen Wintermantel som liksom Fratzola röstade på Demokraternas Joe Biden i valet.

"Störande och nedslående"

TT: Hur ser du på att president Trump kritiserat rösträkningsprocessen här?

— Det är störande och nedslående. Jag ser honom som en misslyckad ledare, det visar inte minst hans hantering av covidpandemin.

I Pennsylvania får poströster som kommer in så sent som tre dagar efter valdagen räknas, om de är poststämplade senast på valdagen. Detta har Republikanerna bestridit i domstol utan framgång och president Trump högljutt klandrat.

Tre lokala organisationer har gått ihop om manifestationen. De är Action together, Northeastern Pennsylvania for change och Put people first. Till vardags jobbar de med frågor som klimatförändringar, vapensäkerhet, allmän sjukförsäkring samt att alla ska behandlas lika inför lagen — frågor som många i USA kopplar till Demokraterna. Men i dag är det alltså valsäkerhet som gäller.

— Det här är demokrati, skanderar gruppen framför rådhuset i Scranton.

Jay och Judith Schaffner, som promenerar i solen i Scranton, säger att det inte är konstigt att rösträkningen drar ut på tiden.

— Det är ju vårt eget delstatsstyre som bestämt att poströster inte får öppnas förrän på valdagen. Det är klart att det tar tid att öppna och kontrollera dem, säger Jay Schaffner.

— Vad som oroar mig är att så många människor landet över röstat på presidenten. Han är rasistisk och en bluff.

Annons

Några kvarter ifrån manifestationen ligger Republikanernas lokala kampanjkontor. Därinne är fullt av valreklam, men man vill man inte ha besök av journalister. Två kvinnor vilar i fåtöljer och äter pizza.

— Vi kommer att vinna, jag vet det, säger en av dem — men hon vill inte berätta vad hon heter eller fortsätta intervjun.

Inte förvånad

Utanför på gatan är revisorn Jack Marx på väg mot lunch. Han vill inte berätta vem han röstade på men han säger att han är orolig för landets framtid.

— Alla oroligheter som pågår... I New York har de bommat för (varuhuset) Macys. Det är klart man är ängslig, säger han.

— Jag hade hoppats att en av dem (Joe Biden eller Donald Trump) vunnit stort i går, så vi sluppit den här utdragna rösträkningen.

TT: Hur ser du på att din hemstat Pennsylvania är i fokus för den?

— Jag är inte förvånad. Alla kandidater kommer hit inför varje val och försöker övertyga oss.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons