Annons

"Inte oproblematiskt" att C-förbund tar avstånd

Två Centerförbund ställer sig inte bakom nomineringen av Daniel Bäckström som ny vice partiledare.
Politik • Publicerad 11 januari 2023
Elisabeth Thand Ringqvist var en av Centerpartiets tre partiledarkandidater. I bakgrunden Daniel Bäckström, som nu nominerats till vice partiledare.
Elisabeth Thand Ringqvist var en av Centerpartiets tre partiledarkandidater. I bakgrunden Daniel Bäckström, som nu nominerats till vice partiledare.Foto: Adam Ihse/TT

Hon var en av Centerns tre partiledarkandidater men nu efter att valet fallit på Muharrem Demirok så vill Elisabeth Thand Ringqvist inte vara en del av partiledningen.

– Jag var tydlig med att så mycket erfarenhet som jag har av att vara vd, ordförande och leda organisationer och företag så var jag intresserad av att jobba med min vision för hur partiet skulle ledas, säger hon.

Annons

– Och när det inte skulle bli så sade jag också att jag inte är intresserad av att bli vice ordförande. Inte för att jag underkänner någon annans ledarskap utan då tror jag att jag gör bättre nytta med utveckla politiken i riksdagen i stället.

Tänker inte sura

Thand Ringqvist kom in i riksdagen i samband med valet och utsågs till vice gruppledare och vice ordförande i näringsutskottet.

När Jan Andersson, valberedningens ordförande, fick frågan om vilken roll Ringqvist nu skulle få i partiet så svarade han att hon "sätter sig inte i ett hörn och surar".

– Vi har skämtat om det, nej jag kommer inte att sätta mig i något hörn och sura. För att vara helt ny riksdagen fick jag väldigt tunga positioner, säger hon.

TT: Hur ser du på nomineringen av Demirok?

– Den faller sig helt naturligt av diskussioner som vi haft ute i landet. Han är en person som har stark kommunal förankring och det är också vad partiet har velat ha, en person som jobbat med de mer vardagsnära frågorna.

Hon vill nu att partiet utvecklar klimatpolitiken och jobbar med trygghetsfrågorna, som människors oro för kön till förskolan, om föräldrarna ska få plats på vårdhem eller om ambulansen ska komma.

Frågor om hbtq

Demirok har fått uppmärksamhet för att han dömts för två misshandelsfall på 1990-talet, något som Thand Ringqvist inte ser som något stort problem.

Ett större problem verkar vara att två Centerförbund, ungdomsförbundet och studentförbundet, sagt att de inte har förtroende för Daniel Bäckström – som valberedningen nu nominerat till förste vice partiledare.

– Det är inte oproblematiskt att två stycken viktiga förbund går ut och kritiserar det förslag som valberedningen har lagt, säger hon.

Annons

Det som läggs Bäckström till last av förbunden är hur han svarade, eller inte svarade, på en fråga om hur han såg på att gå längst fram i pridetåget, något Annie Lööf gjort, eller på att viga samkönade par.

Ringqvist var själv den kandidat som de båda förbunden föredrog i partiledarstriden.

– Även om jag var deras kandidat så har jag ingen insikt i hur de har diskuterat. Jag kan helt öppet säga att jag inte kände till att de skulle gå ut och kritisera valet av förste vice ordförande.

Centerpartiets nya partiledning ska väljas på en extrainsatt stämma i Helsingborg den 2 februari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons