Annons

Inte läge elda upp läckande gas

Östersjön • Publicerad 1 oktober 2022
Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm den 29 september.
Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm den 29 september.Foto: Danska försvarsmakten/TT

Gasläckornas klimatpåverkan oroar Sverige och Danmark. Ett alternativ vore att elda upp metanet för att minska utsläppen. Men Kustbevakningen, med ansvar för miljöräddning, bedömer att osäkerheten är för stor.

– Risker för egen personal, som i så fall skulle behöva tända eld på gasen med någon metod, säger pressekreterare Mattias Lindholm till tidningen Ny Teknik.

Annons

Att tända eld på läckande gas kallas att fackla bort den. Det är vanligt inom olje- och gasindustrin, men här handlar det om mycket stora volymer. Enligt Naturvårdsverkets grova beräkning uppgår metanutsläppet från de läckande Nord Stream-ledningarna hittills till 80 000 ton.

Eftersom det inte finns något syre i ledningarna skulle fackling inte kunna sprida elden längs ledningarna och orsaka explosion, påpekar Kustbevakningen.

De fyra gasläckorna ligger inom svensk respektive dansk ekonomisk zon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons