Annons

Inte fler som lämnat vården under pandemin

Coronaviruset • Publicerad 12 december 2020
34 av 50 sjuksköterskor har sagt upp sig från infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus sedan i januari. Arkivbild.
34 av 50 sjuksköterskor har sagt upp sig från infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus sedan i januari. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Coronapandemin ställer hårda krav på vården. Men det har inte lett till fler uppsägningar, enligt en genomgång som SVT Nyheter gjort. Men facket larmar om att fler kan komma att lämna under pandemins andra våg.

– Under våren tänkte vi: vi löser det här och ställer upp. Nu är det annorlunda. Personalen orkar inte med en andra våg, säger Josefine Lundqvist, sjuksköterska och fackombud för Vårdförbundet, till SVT Nyheter.

Annons

Hon nämner infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus som ett exempel. Här har 34 av 50 sjuksköterskor lämnat sedan i januari. Enligt Josefine Lundqvist har det inneburit ett erfarenhetstapp på 320 år.

Danderyds sjukhus svarar i ett mejl till SVT att verksamheten ”fortgått utan störning” trots årets uppsägningar, bland annat eftersom ny personal skolas in innan de sätts i arbete.

SVT:s genomgång av flera storstadssjukhus visar att uppsägningarna mellan mars och november under 2020 legat på i stort sett samma nivå som förra året.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons