Annons

Ingves: Dags för omtag i växelkursanalysen

Det kan vara dags för "omtag" när det gäller Riksbankens analys av växelkursen, enligt riksbankschefen Stefan Ingves.
Beskedet kommer sedan Riksbanken länge missat att förutse den kraftiga försvagningen av den svenska valutan.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2019
Riksbankens chef Stefan Ingves tror Riksbankens växelkursanalys skulle kunna må bra av att göras om i grunden, för att titta på faktorer som inte omfattas av det konjunktursammanhang Riksbanken fokuserar på. Arkivbild
Riksbankens chef Stefan Ingves tror Riksbankens växelkursanalys skulle kunna må bra av att göras om i grunden, för att titta på faktorer som inte omfattas av det konjunktursammanhang Riksbanken fokuserar på. ArkivbildFoto: Thommy Tengborg/TT

Stefan Ingves får stöd för nya perspektiv i växelkursanalysen av bland annat vice riksbankschef Per Jansson, enligt ett protokoll från senaste direktionsmötet den 24 april.

"Det är naturligtvis inte alls säkert att detta kommer att förbättra vår förmåga att göra prognoser för växelkursen, men med de erfarenheter vi har gjort är det väl värt ett försök", sade Per Jansson enligt protokollet.

Kronan har fallit

Annons

Stefan Ingves konstaterar på samma möte att Riksbanken som så många andra gånger antar att växelkursen gradvis kommer att stärkas, mot bakgrund av en stark svensk ekonomi och det svenska överskottet i bytesbalansen.

"För min egen del undrar jag om det inte är dags för ett omtag när det gäller analysen av växelkursen – kan det möjligen vara så att den reala växelkursen har försvagats av skäl som ligger utanför det konjunktursammanhang som vi fokuserar på?", tillägger Ingves.

Kronan har fallit rejält på senare tid, till den lägsta nivån mot dollarn sedan 2002 och mot euron sedan 2009. Global inbromsning och flera stora centralbanker som har avbrutit räntehöjningsplaner bidrar till utvecklingen.

Frågan om Riksbankens ansvar för växelkursens utveckling togs nyligen upp i en utfrågning i riksdagens finansutskott, där hela riksbanksdirektionen fanns samlad för att svara på frågor om årsrapporten för bankens verksamhet 2018.

– Vi rear ut svenska tillgångar, varnade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist under utfrågningen.

Inflationsmål med flytande växelkurs

Stefan Ingves försvarade sig med att Riksbanken sedan början av 1990-talet inte för någon valutapolitik. Penningpolitiken förs med ett inflationsmål i kombination med flytande växelkurs och enligt Ingves är dessutom kronkursens effekter på inflationen begränsad.

När det gäller den reala växelkursen på längre sikt avgörs kronans värde enligt Ingves av hur Sverige hanterar strukturella utmaningar som handelsvillkor, produktivitet och vilka varor och tjänster som Sverige producerar.

– Det är helt andra faktorer, som inte penningpolitiken rår på, sade han.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons