Annons

Ingves: Amorteringsstopp skadar Sverige

Att slopa eller pausa amorteringskravet är en olämplig åtgärd som skadar Sverige.
Det säger riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju i
Politik • Publicerad 10 oktober 2022
Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att ett stopp för amorteringar kan skada Sverige. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att ett stopp för amorteringar kan skada Sverige. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Samtliga fyra partier som ingår i Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsunderlag vill antingen helt slopa amorteringskravet eller, som M, pausa det.

Riksbankschefen varnar för detta.

Annons

– Det är en olämplig åtgärd som skadar Sverige om man genomför det. Man måste ha klart för sig att vi har enormt stora bolån i svensk ekonomi och hela bolånemarknaden utgör en risk för ekonomin, säger Ingves till tidningen.

– Det vore en djupt olycklig signal till omvärlden att säga att så fort det blev lite dyrare att låna så ska man sluta amortera, säger han.

Även Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, som vid årsskiftet efterträder Stefan Ingves som riksbankschef, säger i en intervju i Ekots lördagsintervju att det inte är en lämplig åtgärd.

– Att använda amorteringsverktyget i samma riktning som under pandemin vore helt enkelt en felaktig åtgärd, säger Thedéen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons