Annons

Inget uppdrag för Löfven ännu

S-ledaren Stefan Löfven, trolig ny statsminister, har ännu inte fått det formella uppdraget att bilda regering.
Nyheter • Publicerad 18 september 2014
Foto: Scanpix

Efter att han samrått med de vice talmännen under förmiddagen träffar Westerberg företrädarna för alla riksdagspartier för korta uppföljande samtal.

Kontakten med talmannen i dag har fortfarande handlat om sonderingar, enligt Stefan Löfven.

Annons

– Jag har meddelat att jag fortfarande står till förfogande för att bilda en regering, säger Löfven.

S-ledaren har efter valet tydligt sagt att han tänker sig en minoritetsregering med S och MP.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, säger efter sitt möte med Westerberg att hon upprepat M:s ståndpunkt och att partiet inte vill stoppa Stefan Löfven.

– De röda och gröna partierna är riksdagens största och under den förutsättningen, och givet att han kan troliggöra att han kan få igenom sin budgetproposition, är vi beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, säger hon.

I en intervju i TV4 Nyhetsmorgon sade Centerns partiledare Annie Lööf återigen att hon inte tänker samarbeta med Stefan Löfven och hon tycker att det tunga ansvaret för att bilda regering ligger på honom.

– Vi fyra partiledare för Alliansen är fortfarande kvar. Vi går in i en aktiv opposition, säger Lööf till programmet.

De fyra borgerliga partierna kommer att lägga ner sina röster när man röstar om statsministerposten. Däremot lägger de fram en egen budget.

Lööf tycker att det är konstigt att Löfven gett kalla handen till Vänsterpartiet.

– Han sade nej till V redan i måndags, trots att han är beroende av deras stöd. Han behöver ha det både för att vinna statsministeromröstningen och för att lägga fram en budget.

Annie Lööf fick även se en skämtbild som spridits i sociala medier där man ser hur Löfven försökt nå henne upprepade gånger. Hon skrattade och betonade att bilden var påhittad, och tillade:

Annons

– Han har varken sms:at eller ringt.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson var även de med i TV4 Nyhetsmorgon, där de fick frågor om det osäkra politiska läget. De pekade på vikten av breda överenskommelser.

– Det är ett svårt läge men vi politiker har vårt ansvar att lösa sådana här situationer. I det här läget handlar det nog om att gå fram steg för steg och se till de frågor som varje parti vill driva. Då behöver man en regering som håller så många dörrar öppna som möjligt för samarbete, säger Romson.

En undersökning som Demoskop gjort för Expressen visar att 38 procent av de rödgröna partiernas väljare och 21 procent av samtliga väljare tycker att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska bilda regering tillsammans. Bara åtta procent av de rödgröna väljarna säger i undersökningen att de är nöjda med en regering som består av endast S och MP.

– Vi har vetat hela tiden att det mest populära alternativet var en rödgrön regering med oss i. Det är lite svårt att hävda att vi skrämmer bort folk då, säger V:s partisekreterare Aron Etzler till tidningen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons