Annons

Inget avgörande om tiggeristopp

Den kontroversiella frågan om lokala tiggeriförbud ställdes på måndagen på sin spets i Sölvesborg. Eller tanken var att den skulle avgöras, men i stället fick oppositionen till en så kallad återremiss.
Samhälle • Publicerad 7 maj 2019
Sölvesborgs stadshus. Arkivbild.
Sölvesborgs stadshus. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det innebär att beslutsunderlaget från samstyret, lett av Sverigedemokraterna, ska göras om, rapporterar .

– Det är viktigt att vi har rätt fakta på bordet, säger Johanna Beijer, gruppledare för Socialdemokraterna som är i opposition.

Annons

– I handlingarna beskrivs incidenter, nedskräpning och ordningsstörning som vi inte hört talas om när vi pratat med handlare och de få tiggare som finns i Sölvesborg, säger Beijer till radion.

– Vi vill också invänta en dom i Europadomstolen som rör ett liknande fall i Schweiz. Det kan vara så att ett tiggeriförbud bryter mot yttrandefriheten.

Enligt en sammanställning av tidningen Dagens Samhälle lutar några tiotal kommuner i Sverige åt att följa i Vellinges fotspår. Den skånska kommunen fick i december förra året godkänt av Högsta förvaltningsdomstolen att införa "förbud mot passiv penninginsamling". Förbudet kunde därmed träda i kraft i delar av Vellinge, trots tidigare nej i länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men som Beijer nämner pågår också internationella processer i frågan, vilket innebär att sista ordet kanske inte är sagt.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons