Annons

Ingen Ukrainagata vid ryska ambassaden

Namnberedningen vid Stockholms stad tycker inte att gatan där den ryska ambassaden ligger ska byta namn till något med Ukrainakoppling, rapporterar TV4.
Ukrainakriget • Publicerad 4 april 2022
Manifestation i slutet av mars utanför den ryska ambassaden i Stockholm mot Rysslands krig i Ukraina.
Manifestation i slutet av mars utanför den ryska ambassaden i Stockholm mot Rysslands krig i Ukraina.Foto: Paul Wennerholm/TT

– Man ska vara ganska försiktig när man byter namn på gator. Man ska ha väldigt goda skäl för det, och det kanske ska vara problem med det gatunamn som finns, säger Olle Zetterberg, namnberedningens ordförande, till TV4 Nyheterna.

Beredningen har fått in många synpunkter, både för och emot ett namnbyte, berättar han. Bland annat har boende längs gatan hört av sig och sagt att man vill behålla det nuvarande namnet Gjörwellsgatan.

Annons

– Vi tycker inte att man ska ha en nu levande persons namn, som (Ukrainas president Volodymyr) Zelenskyj i gatunamnet, så brukar vi inte göra i Stockholm.

Om politikerna vill göra en markering så föreslår namnberedningen i stället att staden byter namn på en del av intilliggande Mariebergsparken.

– Det är vad vi föreslår för stadsbyggnadsnämndens politiker, säger Zetterberg och tar namn som "Fria ordets plats", "Solidaritetsplatsen" eller "Fria Ukraina" som tänkbara exempel.

Även på andra håll i Europa diskuteras att byta namn på gator vid ryska beskickningar. I Litauens huvudstad Vilnius har man döpt om gatan som den ryska ambassaden ligger på där till "Det fria Ukrainas hjältar".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons