Annons

Ingen ökning av självmord bland tonåringar

Självmorden ökar inte bland barn och tonåringar vilket tidigare rapporterats, visar en ny analys från Folkhälsomyndigheten.
Däremot tar fler unga vuxna, i åldern 20–29 år, sina liv.
Hälsa • Publicerad 6 oktober 2022
Självmord bland unga vuxna ökar, men inte bland tonåringar. Arkivbild.
Självmord bland unga vuxna ökar, men inte bland tonåringar. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Folkhälsomyndigheten har tidigare rapporterat att antalet självmord har ökat bland personer mellan 15 och 29 år. Nu visar en ny analys att ökningen inte gäller de yngsta i åldersgruppen. De som står för ökningen är personer i den äldsta åldersgruppen unga vuxna 20-29 år.

– Generellt har suicidtalen sjunkit under 2000-talen med undantag för gruppen 15 till 29-åringar, där de istället har ökat. Vi ville titta djupare på den åldersgruppen eftersom den är spretig och innefattar både barn och unga vuxna, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Annons

När man delade upp åldersgruppen såg man ingen ökning av självmord i den yngsta gruppen 15–19 år.

– Den gruppen ligger stabilt när det gäller suicid, den varken ökar eller minskar, säger Hillevi Busch.

Den totala ökningen beror uteslutande på att självmorden ökar i den äldsta åldersgruppen. Där var ökningen i genomsnitt 1,8 procent per år mellan 2006 och 2020.

– Vi har i nuläget inget svar på vad ökningen beror på. Vi kommer att titta närmare på tänkbara orsaker, som socioekonomisk bakgrund, till exempel säger Hillevi Busch.

Under perioden 2006 och 2020 inträffade 3  139 självmord bland personer mellan 15 och 29 år i Sverige. 70 procent begicks av pojkar och män. 88 procent var födda i Sverige. Ungefär en tredjedel av samtliga dödsfall i gruppen beror på självmord.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons