Annons

Ingen majoritet i thailändska valet

Inget block säkrade majoritet i valet i Thailand för nästan en och en halv månad sedan.
Förhandlingar kommer ta vid, men militärjuntans grundlagsgynnade stödparti väntas likväl kunna hålla fast vid makten.
Thailand • Publicerad 8 maj 2019
Uttama Savanayana, partiledare för Palang Pracharat, vid en presskonferens några dagar efter valet. Arkivbild.
Uttama Savanayana, partiledare för Palang Pracharat, vid en presskonferens några dagar efter valet. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Juntans stödparti Palang Prachara kommer att behöva förlita sig på mindre allierade partier för att få igenom lagstiftning i tvåkammarparlamentets underhus, visar de officiella resultat som nu offentliggörs.

– Vi kommer att koordinera med andra partier som delar vår ideologi och som är intresserade av att bilda en regering tillsammans, säger Palang Pracharas partiledare Uttama Savanayana.

Juntan väljer senatorer

Annons

Alldeles oavsett pekar allt på att den sittande premiärministern – tillika juntaledaren – Prayut Chan-O-Cha kommer att få sitta kvar på posten. I premiärministeromröstningen krävs 376 av rösterna i en omröstning som omfattar bägge kamrarna. I och med att juntan har gett sig själv i uppgift att utnämna de 250 senatorerna i överhuset saknar Palang Prachara i praktiken bara elva röster för att säkra Prayut Chan-O-Chas ställning.

Det största oppositionspartiet Pheu Thai fick flest platser i representanthuset, men kommer att "ta till alla juridiska medel" mot resultatet då man anser att ett nytt sätt att beräkna mandat berövade dem på en majoritet. Den stora oppositionskoalitionen som partiet ingår i får allt som allt 245 av representanthusets 500 mandat.

Första sedan kuppen

Valet den 24 mars var det första sedan militärjuntan tog makten i en statskupp 2014. Med en rad grundlagsändringar har juntan skapat ett stort parlamentariskt övertag för dess stödpartier.

Efter valet gjorde både den juntatrogna regeringen och oppositionen anspråk på att få bilda regering. Det har också lämnats in mängder av klagomål, bland annat sedan ett preliminärt resultat visat att runt två miljoner röster ogillats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons