Annons

Ingen hjälp till migrantbåt i nöd

Runt 60 migranter från Libanon och Syrien har i flera dagar varit fast på ett sjunkande skepp mitt i Medelhavet. Tre barn i gruppen, som varit utan mat och vatten i snart fyra dagar, har redan avlidit, enligt anhöriga.
Medelhavet • Publicerad 6 september 2022
Båten lämnade libanesiska Tripolis hamn för tio dagar sedan. Arkivbild.
Båten lämnade libanesiska Tripolis hamn för tio dagar sedan. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Båten lämnade Libanons kust vid staden Tripoli för tio dagar sedan, men började ta in vatten på väg till Italien.

– De försöker få bort vattnet som läcker in med hjälp av hinkar, det är allt de har, säger brodern till en av migranterna till AP.

Annons

Med hjälp av en satellittelefon har de kunnat hålla kontakten med anhöriga och hjälporganisationer. Men kontakten bröts under natten till tisdagen.

Båten befinner sig nu i närheten av Malta. Enligt organisationen Alarm Phone, som hjälper till att sammanföra räddningsarbetare med migranter i nöd till havs, har maltesiska myndigheter informerats om båten, men inte gett besked om någon räddningsoperation. Malta har inte heller tillåtit ett kommersiellt lastfartyg att rädda migranterna, enligt organisationen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons