Annons

Ingen fara för svensk smittspridning i nuläget

Det är för tillfället inte någon fara för spridning av coronaviruset covid-19 i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten, skriver Göteborgs-Posten.
Hittills har myndigheten kontrollerat 140 misstänkta fall, varav ett i Jönköping har varit positivt.
Virus (TT) • Publicerad 13 februari 2020

Här saknas innehåll

Sjukvården har, förutom det bekräftade fallet, bara rapporterat om sex personer som misstänkts vara smittade. Då regionerna själva bestämmer hur mycket man vill kommunicera kring misstänkta fall görs olika bedömningar.

– Vi går ut med information om vi har ett bekräftat fall, men naturligtvis inte om några misstänkta fall. Då blir det bara fel, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

Annons

Men det har funnits flera misstänka fall i Västra Götalandsregionen.

I Region Gävleborg valde man att rapportera om att en person misstänktes vara smittad i början av februari. Det handlade om en person som hade befunnit sig i Wuhan i Kina och som uppvisade lindriga symptom.

– Orsaken var att vi bedömde att allmänintresset var så stort och vi valde därför att göra det i det här fallet. Det fanns även speciella skäl kring det med sociala medier inblandade och vi ville förekomma spekulationer, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Även Region Blekinge har gått ut med information om ett misstänkt fall.

– Det kom från ett anonymt tips till en tidning och det stämde ju och då kunde vi bekräfta att vi hade en person som hade varit i Kina och kom hem med hosta och andnöd, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

Fakta

Misstänkta coronavirusfall som har kommunicerats

26 januari: Två misstänkta fall i Region Skåne – negativa provsvar.

31 januari: Ett bekräftat fall i Region Jönköpings län.

4 februari: Ett misstänkt fall i Region Blekinge – negativt provsvar.

6 februari: Ett misstänkt fall i Region Gävleborg – negativt provsvar.

6 februari: Ett misstänkt fall i Region Kronoberg – negativt provsvar.

11 februari: Ett misstänkt fall i Region Kronoberg – negativt provsvar.

Källa: Göteborgs-Posten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons