Annons

Kiev fördömer stoppad Ukrainaflagga i Berlin

Varken ukrainska eller ryska flaggor tilläts vid vid minnesmärken i Berlin när Tyskland under söndagen högtidlighöll årsdagen av andra världskrigets slut i Europa.
En stor ukrainsk flagga rullades ihop av polisen – och nu ryter Ukrainas utrikesminister ifrån.
Tyskland • Publicerad 8 maj 2022
Polisen i Berlin rullar ihop en stor ukrainsk flagga som vecklades ut vid ett sovjetiskt minnesmonument under söndagen.
Polisen i Berlin rullar ihop en stor ukrainsk flagga som vecklades ut vid ett sovjetiskt minnesmonument under söndagen.Foto: AP/TT

Inte heller musik som relaterar till militären fick spelas i närheten av minnesmärkena.

I ett uttalande skrev stadens polis inför fredsdagen att minnet av andra världskriget inte får överskuggas av kriget i Ukraina och att man därför vill undvika eventuella konflikter som kan uppstå mellan människor som stödjer Rysslands invasion och dem som fördömer den.

Annons

"Vi kommer att skydda den värdiga åminnelsen vid 15 minnesplatser och minnesmärken med omfattande bestämmelser utformade för att förhindra konflikter vid dessa platser," sade polischef Barbara Slowik i ett uttalande.

"Ett misstag"

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att en 25 meter lång ukrainsk flagga vecklades ut vid det sovjetiska minnesmonumentet i parken Tiergarten, som polisen sedan rullade ihop igen.

Från Kiev kommer nu fördömanden mot likställandet av ukrainska och ryska symboler.

"Berlin gjorde ett misstag som förbjöd ukrainska symboler. Det är djupt felaktigt att behandla dem på samma sätt som ryska symboler", skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter och fortsätter:

"Att ta en ukrainsk flagga från fredliga demonstranter är en attack mot alla som nu försvarar Europa och Tyskland mot den ryska aggressionen".

Flera monument

Efter kapitulationen av Nazityskland 1945 restes sovjetiska monument runt om i Berlin till minne av kriget, exempelvis en tolv meter hög staty i Treptowerparken som föreställer en sovjetisk soldat som har knäckt en svastika med sitt svärd.

Polisen har sedan tidigare räknat med att människor flockas till monumenten både den 9 och 10 maj – i Ryssland firar man segerdagen på måndag – för att visa stöd för antingen Ukraina eller Ryssland i det nu pågående kriget.

Sedan 1992 finns dock en lag som säger att sovjetiska minnesmärken från andra världskriget måste skyddas i Tyskland och det är minnet av dessa fallna soldater som ska stå i fokus på årsdagen, skriver polisen.

"Samtidigt vidtar vi åtgärder mot varje form av stöd, godkännande eller till och med glorifiering av Rysslands anfallskrig mot Ukraina," säger Barbara Slowik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons