Annons

Norge går mot lågkonjunktur

Nu väntar lågkonjunktur i Norge. Det spår SSB, norska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån.
Ekonomi • Publicerad 9 september 2022
Har inflationen i Norge nått sin topp redan? Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

I juni i år meddelade norska Statistisk sentralbyrå, SSB, att landet troligen skulle gå in i en måttlig högkonjunktur. Nu har läget ändrats, bland annat på grund av högre inflation som en följd av högre elpriser. Den nya prognosen säger i stället att Norge kommer ha en måttlig lågkonjunktur de kommande åren.

– Det här är en nedjustering på tillväxten för norsk ekonomi med ungefär två procentenheter för åren 2022 till 2025, säger SSB:s administrativa chef Geir Axelsen till norska nyhetsbyrån NTB.

Annons

Norges Bank, motsvarande Riksbanken, tros höja styrräntan med ytterligare en procentenhet innan året är slut, till 2,75 procent, enligt SSB.

– Vi tror att Norges Bank prioriterar att dämpa inflationen och därmed höjer räntan, trots svag tillväxt i ekonomin, säger Geir Axelsen till NTB.

En viss avmattning av konsumentpriserna sker dock samtidigt i Norge i samband med att bland annat drivmedelspriserna sjunkit markant.

I augusti sjönk konsumentpriserna med 0,3 procent jämfört med juli månad. Detta samtidigt som man såg en ökning med 6,5 procent jämfört med samma månad 2021, vilket var en betydligt lägre siffra än marknadens förväntningar (en ökning med 7,1 procent).

– Den senaste månadens nedgång när det gäller drivmedelspriser är förklaringen, säger sektionschefen Espen Kristiansen vid SSB.

Bland de varugrupper som ökat mest i pris finns bland annat flygresor, mat och logi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons