Annons

Inflationen lyfter i eurozonen

Ekonomi • Publicerad 1 juni 2021
ECB-chefen Christine Lagarde och hennes direktion väntas inte strama åt penningpolitiken även om inflationen i eurozonen formellt överstiger målet. Arkivbild
ECB-chefen Christine Lagarde och hennes direktion väntas inte strama åt penningpolitiken även om inflationen i eurozonen formellt överstiger målet. ArkivbildFoto: Hannibal Hanschke AP/TT

Inflationen i eurozonen steg till 2 procent på årsbasis i maj, upp från 1,6 procent i april. Inflationen har därmed tagit sig upp över Europeiska centralbankens inflationsmål, som ligger på under men nära 2 procent.

Marknaden räknar med att inflationstrycket ökar senare i år, med en topp nära 2,5 procent i eurozonen, när återhämtningen tar fart efter den dubbla recession som valutaunionen haft i pandemin. Högre priser på råvaror och insatsvaror bidrar till utvecklingen.

Annons

Men Europeiska centralbanken (ECB), vars nästa räntebesked ska komma den 10 juni, har redan flaggat för att man räknar med att kunna se genom fingrarna och inte strama åt penningpolitiken till följd av det inflationslyft som nu kommer. Det anses nämligen vara av tillfällig karaktär och den underliggande trenden är fortsatt att inflationen är för låg.

Kärninflationen – rensat för livsmedels- och energipriser – steg bara till 0,9 procent i maj, upp från 0,8 procent i april.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons