Annons

Inflationen i eurozonen faller mer än väntat

Inflationen i eurozonen faller till den lägsta nivån på över ett år. Men matpriserna eldar fortfarande på.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2023
Inflationen faller i eurozonen, något som ECB med Christine Lagarde i spetsen kikar på inför nästa räntehöjning. Arkivbild.
Inflationen faller i eurozonen, något som ECB med Christine Lagarde i spetsen kikar på inför nästa räntehöjning. Arkivbild.Foto: Thomas Lohnes/AP/TT

Inflationen i eurozonen faller till 6,1 procent i maj jämfört med samma månad året innan, enligt preliminära siffror från Eurostat.

Det är den lägsta siffran på över ett år och lägre än de 6,3 procent som analytikerna hade räknat med enigt Bloombergs sammanställning.

Annons

I april låg inflationen på 7 procent i årstakt.

Lägre energipriser bidrar till den lägre inflationstakten, medan matpriserna fortfarande driver på. Priset på mat, alkohol och tobak steg med 12,5 procent i maj.

Kärninflationen, den siffra som Europeiska centralbanken främst tittar på inför sina räntebeslut, landade på 5,3 procent i årstakt jämfört med 5,6 procent månaden innan.

Analytikerna räknar enligt Bloomberg fortfarande med att ECB höjer räntan med 25 punkter i juni.

Länderna i Baltikum, samt Slovakien, sticker ut med tvåsiffriga inflationssiffror.

Tidigare i veckan har separata siffror från både Tyskland, Frankrike och Spanien visat på inflationssiffror som varit lägre än vad ekonomerna hade räknat med.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons