Annons

Industrin står fortsatt stark

Visserligen lite lägre fart, men industrin går fortsatt relativt starkt genom den förvärrade pandemin.
Men tjänstebranscherna går fortsatt tungt och arbetslösheten bedöms öka, visar två konjunkturrapporter från arbetsgivarhåll.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2020
Arbete inne i en masugn på SSAB i Oxelösund. Arkivbild
Arbete inne i en masugn på SSAB i Oxelösund. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Efter vårens chock återkom industrin starkt under tredje kvartalet med närmast normala produktionsnivåer. Och läget har fortsatt förbättrats under årets sista kvartal.

"Orderingång, orderstock och kapacitetsutnyttjande ökar fortsatt. Återhämtningen har dock tappat tempo jämfört med det tredje kvartalet", skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen i sin nya konjunkturbarometer som baseras på svar från 500 företag med en samlad årlig omsättning på 870 miljarder kronor.

Annons

Efterfrågan på arbetskraft ökar också och företag har dragit tillbaka varsel, även om bilden spretar.

Dystrare bild

Svenskt Näringsliv (SN) tecknar en mer dyster bild i sin konjunkturrapport, men har också en bredare ansats gällande hela det privata näringslivet där framför allt många tjänstesektorer har det extremt tufft.

Arbetslösheten väntas stiga ytterligare och toppa på närmare 9,5 procent nästa år, från dagens nivåer strax under nio procent.

"Arbetslösheten är vår riktigt stora utmaning. En redan tidigare problematisk situation med många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden förvärras nu ytterligare av krisen. Det finns en stor risk att arbetslösheten permanentas på en hög nivå", skriver Bettina Kashefi, Svenskt Näringslivs chefsekonom, i en kommentar.

Långt kvar

Hon räknar med en utveckling liknande ett W, med två rejäla dalar i konjunkturen där vi är inne i den andra nedgången nu.

Sveriges BNP bedöms enligt SN falla med 3,1 procent i år för att stiga med lika mycket nästa år. Men det dröjer ändå en bit in i 2023 innan Sverige är ur lågkonjunkturen, spår arbetsgivarorganisationen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons