Annons

Industrin lättar på gasen

Industrin går på högvarv. Men i maj bromsade ökningstakten in, jämfört med månaden före.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2021
Högt tempo i industrin, men mindre ökning än i april. Arkivbild.
Högt tempo i industrin, men mindre ökning än i april. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i maj till 66,4, jämfört med reviderade 69,0 månaden före, meddelar Swedbank och Silf.

Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, betonar att indexet ändå ligger kvar på en historiskt hög.

Annons

– Delvis är det en liten rekyl efter en stark uppgång i april. Man ska ändå notera att det ligger på väldigt höga nivåer – den fjärde högsta nivån i indexets historia, säger Jörgen Kennemar.

Samtliga delindex backade något i maj. Trots det råder fortsatt en uppfattning inom industrin att man kommer att öka produktionen det närmaste halvåret.

De störningar det pratas om inom den globala handeln, som containerbrist och komponentbrist, syns ännu inte i det svenska inköpschefsindexet. Kvarstår utbudsbristen kan det dock bli problem längre fram, enligt Kennemar.

– Risken finns att vi anar en topp i indexet, säger han.

Det råder också ett högt kostnadstryck i producentledet i takt med stigande råvarupriser globalt och på grund av bristen på insatsvaror.

– Det är häpnadsväckande hur priserna på insatsvaror stiger. Även där har vi en utmaning för industrin, säger Jörgen Kennemar.

Huruvida det påverkar inflationen återstår att se.

– Det man tittar på nu är hur mycket det här kan generera i stigande inflation, säger Kennemar.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustrin, utveckling senaste året

2021

maj 66,4

april 69,0

mars 64,5

februari 62,0

januari 62,9

2020

december 65,0

november 59,7

oktober 58,8

september 56,5

augusti 54,1

juli 51,9

juni 48,2

maj 40,4

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

Källa: Swedbank och Silf

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons