Annons

Industrifacket: Måste prata mer om mens

Industrin måste bli bättre på att prata om mens. Frågan är viktig om kvinnor ska vilja söka sig till en bransch som fortsatt är starkt mansdominerad, anser fackförbundet IF Metall.
Arbete • Publicerad 3 mars 2021
Kunskapen och medvetenheten kring mens behöver öka, anser fackförbundet IF Metall. Arkivbild.
Kunskapen och medvetenheten kring mens behöver öka, anser fackförbundet IF Metall. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Tillgång till sanitetsutrymnen för att byta mensskydd, toaletter med rinnande vatten och vilorum kan låta som självklarheter på en arbetsplats. Inom industrin ser man dock ett fortsatt behov av att öka förståelsen och kunskapen kring mens.

I en medlemsundersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet IF Metall svarade 13 procent av de kvinnor som menstruerar att de inte har möjlighet att gå ifrån sitt arbete för att byta mensskydd.

En minoritet

Annons

Fyra av tio kvinnor som menstruerar uppger att de någon gång de senaste två åren hindrats att göra sitt jobb på grund av sin mens.

– Vi vill öka kunskapen om mens bland alla, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

– Våra kvinnor är ofta i minoritet och kommer man då som ensam kvinna eller ett par stycken så sticker man ut så mycket ändå. Då kanske det känns lite jobbigt att lyfta den här typen av frågor, säger hon.

Varje år i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars tar IF Metall fram ett tema som man vill lyfta lite extra. I år vill man prata mer om mens.

– Vi är aktiva i globala fackliga federationer och i utvecklingsländer är det helt naturligt att prata om det här och att ta upp det som en viktig arbetsmiljöfråga att kvinnor har tillgång till sanitetsutrymmen och tillgång till att tvätta händerna efter att man byter mensskydd, säger Marie Nilsson.

Få bort jargonger

Enligt henne finns visserligen en medvetenhet kring detta bland arbetsgivare inom industrin i Sverige, men den behöver bli bättre. I undersökningen som IF Metall låtit göra svarar 43 procent av kvinnorna nej på frågan om de upplever att de har ett öppet och stöttande samtalsklimat på sin arbetsplats där alla känner sig bekväma med att prata om hur man mår.

Vidare säger var tredje yrkesverksam kvinna som menstruerar att de upplevt en kränkande jargong om mens i sitt arbetsliv. Enligt Marie Nilsson visar det på behovet av att lyfta frågan kring mens.

Frågan kan kännas som en självklarhet – men är inte alltid det, konstaterar hon.

– Vi vill vara en arbetsplats som attraherar den mest kompetenta arbetskraften och då kan vi inte bara förlita oss på att män söker jobb i industrin. Vi behöver kvinnor där och då måste man känna sig välkommen, säger hon.

Fakta: Uppdelad arbetsmarknad

2019 var antalet förvärvsarbetare i Sverige drygt fem miljoner.

Bland kvinnor var "vård och omsorg" den vanligaste yrkeskategorin, 26 procent, följt av "utbildning" med 17 procent, enligt statistik från SCB.

Bland männen arbetade flest inom "tillverknings- och utvinningsindustrin", 16 procent.

Industrin i stort är fortsatt mansdominerad. 2019 var 90 procent av de som arbetade inom "byggindustrin" män och 10 procent kvinnor. Inom "hotell- och restaurang" var den siffran 50 procent vardera.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons