Annons

Indisk farkost har nått månens omloppsbana

Indien • Publicerad 5 augusti 2023
Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-3 sköts upp från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien den 14 juli. Arkivbild.
Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-3 sköts upp från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien den 14 juli. Arkivbild.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Den indiska rymdfarkost som i mitten av juli inledde sin färd mot månen har nu nått månens omloppsbana – Indiens andra försök att landa på månen.

Den indiska rymdforskningsorganisationen ISRO bekräftar att farkosten Chandrayaan-3 hade "förts in i månens omloppsbana med framgång", drygt tre veckor efter uppskjutningen.

Annons

Målet är att placera en obemannad landare och en rover på månens yta.

Om resten av uppdraget går enligt plan ska den landa på månens outforskade sydpol den 23 och 24 augusti. Om det lyckas blir Indien det fjärde landet efter USA, dåvarande Sovjetunionen och Kina som klarar bedriften att landa på månen.

När Indien försökte sig på samma sak för fyra år sedan slutade det hela i ett misslyckande när man förlorade kontrollen över farkosten precis före landning.

Prislappen för rymdfärden ligger på 74,6 miljoner dollar, omkring 790 miljoner kronor – mycket mindre än andra länders, och ett bevis på Indiens sparsamma rymdteknik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons