Annons

Indien laddar för månlandning

Knappt tre veckor efter Israels försök att landa en farkost på månen säger Indien att de planerar en landning i höst.
Indien • Publicerad 2 maj 2019
Månen kan snart få en ny besökare i form av den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 och dess landare Vikram. Arkivbild.
Månen kan snart få en ny besökare i form av den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 och dess landare Vikram. Arkivbild.Foto: Anupam Nath/AP/TT

Enligt landets rymdorganisation Isro är tanken att en rymdfarkost kan mjuklanda på månen den 6 september. Chandrayaan-2, som farkosten kallas, kommer att göra Indiens andra månfärd, efter att en sond landat där 2008.

Det nu pågående projektet är betydligt större, och Chandrayaan-2 ska vara mobil på månytan. Om den väl lyckas landa på månen ska den under 14 dagar kunna åka omkring i en radie om 300–400 meter och ta prover från månytan.

Annons

Om allt går som planerat ska farkosten skjutas upp i mitten av juli, men enligt återstår mycket arbete. Chandrayaan-2 skulle ha skjutits upp redan i april förra året, men har haft tekniska problem.

Landningen av den nära fyra ton tunga farkosten beskrivs som mer avancerad än den som israeliska Beresheet misslyckades med i april och i höstas gick Chandrayaan-2:s landare Vikram sönder vid en provlandning.

Hittills har bara USA, Ryssland och Kina lyckats landa farkoster på månen. I januari landade Kina en farkost på månens baksida och för bara en vecka sedan uppgav landets rymdfartsmyndighet att man har planer på att inom tio år skicka människor till månen.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons