Annons

Indien kan få nästa stora Iphone-fabrik

Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn Technology planerar en storsatsning på en ny Iphone-fabrik i Bengaluru i Indien.
Det handlar om en investering på omkring 700 miljoner dollar (7,3 miljarder kronor), enligt Bloomberg.
Ekonomi • Publicerad 5 mars 2023
Taiwanesiska Foxconn, som sedan länge är en ledande underleverantör av Iphone-telefoner till Apple, planerar indisk storsatsning. Arkivbild
Taiwanesiska Foxconn, som sedan länge är en ledande underleverantör av Iphone-telefoner till Apple, planerar indisk storsatsning. ArkivbildFoto: Kin Cheung AP/TT

Beslutet är ett tecken på hur företag hanterar den allt djupare geopolitiska klyftan mellan USA och Kina, och att Kina snabbt kan förlora sin position som världsledande tillverkare av konsumentelektronik.

Den nya anläggningen kan skapa 100 000 nya arbetstillfällen i Bengaluru, som ligger i delstaten Karnataka, enligt Bloombergs källor. Den kan förutom Iphone-tillverkningen även komma att användas för att montera ihop telefoner och för att producera delar till elbilar.

Annons

Bloombergs källor vill vara anonyma då Foxconn inte har offentliggjort beslutet ännu och planeringen för investeringen kan fortfarande komma att justeras.

Varken Apple eller lokala indiska företrädare vill kommentera uppgifterna.

Investeringen skulle bli den hittills största som Foxconn har gjort i Indien. Sedan i fjol producerar Foxconn bland annat de allra senaste Iphone-modellerna på en fabrik i Tamil Nadu, Indien.

På Foxconns största Iphone-fabrik i Zhengzhou, Kina, arbetar för närvarande omkring 200 000 anställda

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons