Annons

Incidenten på Ringhals ska utredas

Kärnkraft • Publicerad 12 juni 2021
Reaktorn Ringhals 3 är ur drift och kommer att så vara fram till slutet av augusti. Arkivbild.
Reaktorn Ringhals 3 är ur drift och kommer att så vara fram till slutet av augusti. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Strålsäkerhetsmyndigheten ska granska incidenten i reaktor tre på Ringhals kärnkraftverk i början av juni, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Fästanordningen på ett bränsleelement, som innehåller cylindrar med uran, lossnade i samband med att elementet skulle flyttas till en bassäng för rengöring.

Annons

Ringhals utreder nu hur det hela kunde hända, och när de är klara med sin analys kommer även Strålsäkerhetsmyndigheten göra en granskning.

– Det här är en ovanlig händelse, och vi vill naturligtvis säkra att det hanteras på ett strålsäkert sätt, säger Kristina Keltler Mossberg på Strålsäkerhetsmyndigheten till radion.

Hon understryker att det inte finns någon anledning till oro hos allmänheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons