Annons

Imam vid Gävle moské ska utvisas

Migrationsverket har efter begäran från Säpo beslutat att utvisa imamen Abu Raad, som varit verksam vid Gävle moské, samt två andra personer från den radikala islamistiska miljön.
Säkerhet • Publicerad 12 juni 2019
Förvarsenhet vid Migrationsverket. Arkivbild.
Förvarsenhet vid Migrationsverket. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Uppgiften att Gävleimamen Abu Raad ska utvisas publicerades först av .

"Utvisningsbeslut av Migrationsverket fattat den 11 juni 2019 avseende denna person", bekräftar myndigheten i ett mejl till TT.

Annons

Ytterligare två personer, varav den ene är Abu Raads vuxne son, ska utvisas. Samtliga utvisningar sker på begäran av Säpo, som på tisdagen avslöjade att sex framträdande islamister tagits i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU).

– De här åtgärderna riktar sig mot individer som har en tongivande roll i extremistmiljöerna. Det ska ses som en av de strategiska och långsiktiga åtgärder vi vidtar, berättade Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för kontraterrorism, för TT.

Säpo vill inte kommentera vad Abu Raad eller andra enskilda gjort sig skyldiga till men uppger att myndigheten begärt de berörda personerna utvisade för att minska tillväxten i den våldsbejakande islamistiska miljön.

– Lagen om särskild utlänningskontroll gör det möjligt att kunna ansöka om att få personer utvisade på grund av att de utgör ett säkerhetshot, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säkerhetspolisen.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons