Annons

Identifiering av omkomna klar tidigast måndag

Arbetet med att identifiera de omkomna efter flygkraschen i Örebro kommer att pågå hela helgen. Tidigast på måndag väntas det vara klart, enligt Rättsmedicinalverket.
Olyckor • Publicerad 10 juli 2021
Nio personer omkom i flygkraschen i Örebro på torsdagskvällen.
Nio personer omkom i flygkraschen i Örebro på torsdagskvällen.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Under fredagen transporterades kropparna från de omkomna i flygkraschen till Rättsmedicinalverkets enhet i Linköping. Där inleds arbetet med identifieringen omgående.

– Det här arbetet kommer att ta minst lördag och söndag. Man brukar inte hinna med mer än fyra identifieringar per dag även om man är väldigt rutinerad, säger Johanna Loisel vid rättsmedicinska enheten i Umeå och fortsätter:

Annons

– Om de kan ha det klart under måndagen har de jobbat otroligt snabbt, säger hon vidare.

Ibland kallas rättsläkare från myndigheten till en olycksplats. Men Rättsmedicinalverket har i det här fallet inte varit i Örebro.

– Det praktiska arbetet kommer att ske i Linköping, säger Johanna Loisel.

Själv var hon med och ledde utredningen efter flygkraschen i Umeå 2019 då nio personer omkom. Då skedde kraschen från en högre höjd. Flygplanet i Örebro störtade kort efter start och från en lägre höjd, men enligt Johanna Loisel behöver det nödvändigtvis inte underlätta identifieringen av de omkomna.

Vilka som har gått ombord på planet har man säkert god uppfattning om, säger Johanna Loisel.

– Det svåra här är inte att veta vilka som gick ombord utan det är att veta vem som är vem.

Samtidigt som kropparna identifieras sker även en obduktion.

– I syfte att fastställa dödsorsaken för att få reda på vad var och en dött av, säger Johanna Loisel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons