Annons

Fares och Löwengrip sommarpratar

Lyssnarnas sommarvärd Madeleine In Hwa Björk är redan klar. I dag avslöjas vilka fler som kommer att höras i "Sommar i P1".
Skådespelaren Fares Fares och influeraren Isabella Löwengrip är två av dem.
Kultur • Publicerad 13 juni 2019
Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1", kommer i dag att avslöja årets sommarvärdar. Arkivbild.
Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1", kommer i dag att avslöja årets sommarvärdar. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

1959 grundades "Sommar" i Sveriges Radio på initiativ av den dåvarande underhållningschefen Tage Danielsson. Nu fyller programmet 60 år, och i dag avslöjar programchefen Bibi Rödöö och P1-programledaren Katherine Zimmerman årets sommarvärdar.

Sista mediala i Sverige

Bloggaren och influeraren Isabella Löwengrip blev känd som Blondinbella när hon började blogga, men snart lämnar hon Sverige för att satsa på en karriär utomlands.

Annons

– Jag har ju varit offentlig halva mitt liv men det finns en uppväxt där bakom som har format mig, och den kommer jag berätta mer om. Detta är det sista mediala jag gör i Sverige innan jag tackar för mig och etablerar mig i USA, säger hon på en presskonferens i Radiohuset i Stockholm.

Skådespelaren Fares Fares, just nu aktuell i succéserien "Chernobyl", sommarpratar för första gången.

– Mina svärföräldrar älskar "Sommar" och har sagt att jag måste vara med. Jag har varit för nervös för att prata om mig själv på det sättet, men hela familjen är besatt av programmet så jag gör det för dem. Jag ska prata om min resa till Sverige som barn, om karriären och lite tankar om allt möjligt i livet, säger han.

Bland övriga som pratar i år finns skådespelaren Sissela Kyle, sångerskan Nina Stemma, artisten Erik Lundin och konstnären Stina Wollter. Den senare ska prata om ett avgörande möte i hennes liv som "möblerade om i hennes andliga landskap och skapade försoning".

Okänd bror

Journalisten och USA-korrespondenten Carina Bergfeldt ska också sommarprata, bland annat om hur hon fann en okänd halvbror i USA med hjälp av ett DNA-test.

– Det går ju inte att undvika president Donald Trump när man levt med honom i flera år, men det blir även en del om Västgötaslätten, uppväxten och Ku Klux Klan, säger hon.

En som redan var spikad innan är Madeleine In Hwa Björk, som röstades fram till lyssnarnas sommarvärd. Den 17 juli kommer hon att berätta om hur hon förväxlades på ett barnhem i Sydkorea. I över 30 år har hon levt med någon annans bakgrund, namn och födelsedatum.

"Sommar i P1" har premiär på midsommardagen klockan 13.00 och sänds till och med den 18 augusti.

Sara Haldert/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons