Annons

Mays efterträdare har inlett kampen

Klara, färdiga, gå. Den formella kampen mellan brittiska högerpolitiker om att efterträda Theresa May som ledare för Konservativa partiet – och sannolikt även för landet – är igång.
Storbritannien • Publicerad 10 juni 2019
Andrea Leadsom är en av flera som vill efterträda Theresa May som brittisk premiärminister. Arkivbild.
Andrea Leadsom är en av flera som vill efterträda Theresa May som brittisk premiärminister. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Tio kandidater har anmält intresse för Mays post. Det slutgiltiga beslutet om en vinnare tas av fler än 160 000 partimedlemmar i slutet av juli, efter att kandidaterna bantats ner till två finalister.

Storbritanniens stundande utträde ur EU den 31 oktober tros komma att dominera diskussionerna. Mays efterträdare kommer bara att ha några månader på sig att besluta om man ska försöka ro Mays plan i land och försena utträdet ytterligare – eller kapa banden med EU utan något avtal alls.

Johnson favorit

Annons

Bland kandidaterna finns såväl Andrea Leadsom och Esther McVey som gärna lämnar unionen utan avtal som utrikesminister Jeremy Hunt, som uttryckt att det är ett "politiskt självmord" att försöka driva igenom ett avtalslöst utträde ur EU. Andra kända namn som har sikte på Mays stol är nuvarande inrikesministern Sajid Javid och miljöminister Michael Gove.

Gove anses vara största utmanare till kampens stora favorit, forne utrikesministern Boris Johnson.

– Boris Johnson kommer troligen att vinna valet eftersom han erbjuder Konservativa partiets medlemmar vad de vill ha, en "no-deal brexit", säger Tim Bale, professor i politik vid Queen Mary-universitetet i London.

EU-vän drog sig ur

Även hälsominister Matt Hancock, tidigare handikapp- och invandringsminister Mark Harper, tidigare brexitminister Dominic Raab och biståndsminister Rory Stewart tävlar om posten som ledare för Konservativa partiet.

EU-vännen Sam Gyimah som hoppas på en ny brexitomröstning ångrade sig däremot på måndagen och valde att inte kandidera.

Premiärminister Theresa May sitter kvar på sin stol fram tills att en ny partiledare utsetts.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons