Annons

I Bidens hemstad lever hoppet

Florida föll bort för Joe Biden och besvikelsen gick inte att dölja bland anhängare som TT:s utsända träffade i hans födelsestad Scranton i Pennsylvania. Men hoppet levde in i det i sista under denna ovissa valduell.
USA • Publicerad 4 november 2020
Väljare i Joe Bidens födelsestad Scranton vågmästarstaten Pennsylvania.
Väljare i Joe Bidens födelsestad Scranton vågmästarstaten Pennsylvania.Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT
Grace McGregor är demokrat och vice vd på stålbolaget McGregor Industries. Valvakan med hennes familj blev en nervpärs.
Grace McGregor är demokrat och vice vd på stålbolaget McGregor Industries. Valvakan med hennes familj blev en nervpärs.Foto: Tina Magnegård Bjers/TT
Kontorschefen Janet Garvey och hennes 90-åriga mamma Catheryn säger att de älskar president Donald Trump.
Kontorschefen Janet Garvey och hennes 90-åriga mamma Catheryn säger att de älskar president Donald Trump.Foto: Tina Magnegård Bjers/TT

Hemma hos familjen McGregor i Scranton är stämningen uppsluppen och spänd. Ett tiotal familjemedlemmar förljer valvakan framför en jättelik tv-skärm. Så fort Joe Biden vinner en delstat ringer Virginia McGregor i en klocka.

Förutom tv:n är är två datorer och otaliga mobiltelefoner igång. Att det är så jämt i flera vågmästarstater gör Grace McGregor, hennes make Michael och mamma Virginia nervösa.

Annons

– Vi är optimistiska, jag tror vi kommer att vinna North Carolina och Pennsylvania, säger Virginia McGregor (i blått), som är aktiv i Demokraterna på nationell nivå.

– Florida är en besvikelse, men det avgör inte valet. Och det är inte helt färdigräknat där, säger Virginia McGregor hoppfullt.

Abortfrågan igen

Abortfrågan är avgörande för många kvinnliga Trumpväljare som TT träffat de senaste dagarna. Många av dem är djupt religiösa och beskriver det som att president Donald Trump står upp för de ofödda.

– Abort är den viktigaste frågan för mig. Presidenten står för positiva förändringar, säger kontorschefen Janet Garvey som tillsammans med sin 90-åriga mamma Catheryn Garvey tittat på ett av Trumps allra sista kampanjmöten från sin bil.

Valmötet ägde rum på en flygplats i Pennsylvania.

Även predikanten Mary Noldy, som hoppas ta sig in i Pennsylvanias delstatsstyre, nämner sitt abortmotstånd som ett avgörande skäl för att rösta på Donald Trump. Hon är också nöjd med att han står upp för rätten att äga skjutvapen.

Respekt viktigast

På Marywood University i Scranton efterlyser de tre studenterna Austen Miller, Lexi Palys och Madi Howell ärlighet, empati och kompromissvilja från USA:s nästa ledare. De är alla förstagångsväljare och de har alla lagt sin röst på Demokraternas Joe Biden.

– Viktigast för mig är respekt för mänskliga rättigheter. Det är fruktansvärt att människor kan mördas på grund av sin hudfärg eller sexualitet, säger Howell som studerar till musikterapeut.

TT: Har du vänner som är Trumpanhängare?

– Ja. Förutom att var allmänt "trumpiga" så har jag fått intrycket att de gillar hans ekonomiska politik, kapitalismen. Många av dem avvisar verklighetsbilder som inte passar in i deras.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons