Annons

HVB-hem stängs efter uppgifter om hot och våld

Samhälle • Publicerad 11 juni 2021
Efter en oanmäld inspektion har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att stänga två HVB-hem i Skåne. Arkivbild.
Efter en oanmäld inspektion har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att stänga två HVB-hem i Skåne. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Två HVB-hem i Skåne har stängts efter uppgifter om hot, våld och kränkningar. Beslutet gäller ett hem i Arlöv och ett i Oxie och bolaget som drivit verksamheten har nu tillfälligt förbjudits att driva HVB-hem, rapporterar Sydsvenskan.

Beslutet fattades av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en oanmäld inspektion. I samtal med de ungdomar som bodde på hemmen framkom flera allvarliga uppgifter. Bland annat ska personalen ha utsatt ungdomar för knuffar, fasthållningar och nedläggningar och personal ska också ha uttryckt mordhot och hot om tvångsomhändertagande. Vidare finns uppgifter om droganvändning inom personalgruppen. Uppgifterna är inte färdigutredda.

Ivo pekar också på att bolaget tagit emot barn som inte ryms inom tillståndet och att personalen inte kontrollerats genom utdrag ur polisens register vid nyanställningar. Efter ett misstänkt sexuellt övergrepp på ett av hemmen gjordes varken polisanmälan eller anmälan enligt lex Sarah, i stället valde ledningen att skriva ut de misstänkta pojkarna och göra en orosanmälan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons