Annons

Hushållens tillgångar ökar något

Ekonomi • Publicerad 1 juni 2023
Hushållens skulder visade sin lägsta skuldökningstakt någonsin under första kvartet 2023. Arkivbild.
Hushållens skulder visade sin lägsta skuldökningstakt någonsin under första kvartet 2023. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

De svenska hushållen blev något rikare under årets första kvartal. Ett ökat nysparande och en stark börsutveckling är de främsta förklaringarna till att hushållens skuldkvot sjönk något, enligt SEB:s sparbarometer.

Hushållens skulder visade en historiskt lägsta skuldökningstakt, 0.1 procent under första kvartalet jämfört 1,4 procent, som är de senaste tio årens genomsnittliga ökningstakt.

Annons

Samtidigt är hushållen hårt drabbade av det höga ränteläget.

"Riksbankens räntehöjningar gräver allt djupare hål i hushållens plånböcker. Räntekvoten har under de senaste 12 månaderna gått från 3,6 till 6,2 procent. Det har lett till en rejäl avmattning på bostadsmarknaden men också satt sina tydliga spår i hushållens vilja och möjlighet att belåna sig. Skuldökningstakten var närmast noll under första kvartalet och sedan dess har Riksbanken hunnit höja styrräntan igen med ytterligare en höjning i sikte innan sommaren. Det talar för att vi nästa kvartal kan få se den första negativa skuldökningstakten som någonsin uppmätts hos hushållen," säger Fernández.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons