Annons

Rekordras – hushållen allt fattigare

Hushållens tillgångar rasar nu i rekordtakt. Mer än 1 000 miljarder kronor försvann det senaste kvartalet enligt SEB:s sparbarometer.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2022
Hushållens förmögenhet minskar. Arkivbild.
Hushållens förmögenhet minskar. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under andra kvartalet sjönk hushållens förmögenhet för första gången i mätningens historia med över 1 000 miljarder kronor (minus 1 238 miljarder kronor) och vid kvartalets slut uppgick nettoförmögenheten till 21 722 miljarder kronor.

Minskat aktievärde bidrog till den största minskningen för hushållen, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

Annons

– Börsnedgången var den tydligaste orsaken. Anledningen till att det får så stor effekt är för att aktietillgångarna är fördelade på så mycket i svenskarnas sparande.

Tror på fortsatt minskning

Minskningen i svenskarnas förmögenhet motsvarar nästan en fjärdedel av svensk ekonomi, sett till det totala värdet av produktionen i Sverige. Américo Fernández tror att den negativa utvecklingen kommer att fortsätta.

– Ränteeffekten har inte riktigt nått ut brett till hushållen under andra kvartalet. Nu har vi en styrränta på 0,75 procent, vår prognos är att den kommer höjas till 1,5 procent i september. Bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka om räntorna stiger.

– Min gissning är att vi kommer se en nedgång även nästa kvartal, om än inte lika drastisk som nu, det här var den största nedgången i kronor räknat sen vi började den här mätningen för 20 år sedan.

Plånboksåtgärder att vänta

TT: Vad får det här för konsekvenser?

– Hushållen kommer att behöva prioritera hårdare i plånboken och kanske konsumera mindre, dra in på restaurangbesök och sådant. Det kommer att utmana en redan sargad bransch. För vissa kommer det inte att räcka, utan de kommer kanske att behöva dra ner på eller pausa sitt sparande.

TT: Vad ska man tänka på som privatperson?

– Ett viktigt budskap är att när man månadssparar i nedåtgående börsutveckling så får man fler andelar än när det är på en högre nivå, så det är viktigt att försöka hålla kvar sitt sparande. Man kan också försöka se över amorteringstakten i sin boendekalkyl.

Américo Fernández tror samtidigt att hushållen har ekonomisk stöttning att vänta efter valet.

– Oavsett vilket block som vinner så kommer det komma en del plånboksåtgärder. Min bästa gissning är att det kommer bli en del riktat stöd, underhållsstöd för ensamstående med barn, bostadstillägg för pensionärer och barnbidrag är beprövade sådana åtgärder som man vet fungerar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons