Annons

Regeringen sätter högt tak för andra elstödet

Regeringen lägger taket högt för det elstöd som ska gå till hushåll även i norra Sverige.
Pengarna ska börja betalas ut under våren. Men något datum finns ännu inte, enligt vad regeringskansliet uppger för TT.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2023
Regeringen med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har fattat beslut om elstödet till hushåll i hela Sverige för november och december förra året. Pengarna ska betalas ut i vår. Arkivbild.
Regeringen med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har fattat beslut om elstödet till hushåll i hela Sverige för november och december förra året. Pengarna ska betalas ut i vår. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Någon gång i vår, är det svar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har hållit sig till hittills. Det gäller fortsatt.

Stödet ska kompensera för elpriserna under november och december förra året. Regeringens beslut nu gäller förordningen som styr stödet. Förordningen träder i kraft den 27 mars, vilket innebär att utbetalningarna inte kan starta före det.

Annons

Försäkringskassan är den myndighet som ska betala ut stödet till de cirka fem miljoner berörda hushållen.

Sänka taket

Myndigheten har velat sätta ett lägre tak för hur mycket stöd ett hushåll kan få. Motiveringen var att utbetalningen av det första hushållsstödet, som bara gällde elkunder i södra Sverige och Mellansverige (elområde 4 och 3), visade på att flera tusentals hushåll hade en mycket högre elförbrukning än förväntat. Schablonen för en normalvilla brukar anges till 20 000 kilowattimmar (kWh) per år men Försäkringskassan har betalt ut stöd till tusentals hushåll med över 50 000 kWh i förbrukning och till och med över 100 000 kWh i årsförbrukning.

Kan snedvrida

Försäkringskassan misstänker att det kan bero på att en stor del av förbrukningen i de fallen har att göra med näringsverksamhet, det vill säga affärer. Det innebär att det kan snedvrida konkurrensen i förhållande till företag som ännu väntar på besked om sitt utlovade elstöd.

Men regeringen köper inte Försäkringskassans förslag om ett tak för stöd vid12 500 kWh för den sammanlagda förbrukningen under november och december. På helåret, med hänsyn till att mer el förbrukas under vintern, skulle det motsvara en årsförbrukning på 50 000 kWh.

Regeringen sätter taket till 18 000 kWh.

Enligt beräkningar som elhandelsbolaget Godel gjorde för TT när regeringen först presenterade förslaget för stödet kan det innebära cirka 5 500 kronor för en normalvilla i söder och delar av Mellansverige, elområde 4 och 3.

Flera tusen

Och för ett villahushåll i norra Sverige, i elområde 1 och 2, kan det handla om 3 800 kronor vid en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar per år.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har en uppmaning som gäller utbetalningarna:

"Om du bor i norra Sverige och ännu inte har anmält ditt konto till Swedbanks kontoregister så uppmanar jag dig att göra det för att du snabbt och säkert ska få ditt elstöd insatt på kontot när utbetalningarna påbörjas under våren 2023", säger hon i ett pressmeddelande.

I veckan som gått ska de allra flesta hushållen i elområde 3 och 4 ha fått sina pengar från det första elstödet. För en normalvilla i elområde 4 kunde det ge 16 000 kronor. Det var baserat på förbrukningen från oktober 2021 till och med september 2022.

Fakta: Andra hushållstödet

Hushållen får stöd för 80 procent av förbrukade kilowattimmar (kWh) under de november och december 2022.

Ersättningen är relaterad till elpriserna i respektive elområde. Stöd ges för 80 procent av de förbrukade kWh.

För hushåll i elområde 1 och 2, lite förenklat norra Sverige, blir ersättningen 90 öre per kWh.

För hushåll i elområde 3 gäller 126 öre per kWh och i elområde 4 blir det 129 öre.

Totalt handlar det om uppemot fem miljoner hushåll. Den som får pengarna är den som hade elavtalet den 31 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons