Annons

Hundväder!

Nyheter • Publicerad 17 mars 2008
Foto: 
Foto: 

Är det kanske mitt fel att det började snöa? När jag skrev att jag skulle åka skidor på Öland vid nästa fåk hade jag ju inte tänkt mig åka bland blåsippor. Rackans aprilväder! Men vänta, det är ju mars. Så varför klaga? Men var finns det alpina Öland? (Se nedan och svara gärna!)

"Vilken liten älg/stor grävling!" sade jag till mig själv innan kikaren tagits fram, när denna vovve strök bland buskagen för en stund sedan. Med två km till närmsta granne börjar man förstås undra! Efter lite telefonerande kunde en skamsen och av snöfallet dyblöt "Simon" hämtas och köras en halvmil hem i bil!

Annons

Fåglar, förutom allt som anlände härom veckan (strandskator, tranor, änder etc.) så har inte mycket nytt kommit in i denna kyla just i dag. Gråsparven emellertid kvar, till min oförställda glädje!

Alla vet förstås hur en gråsparv ser ut. Eller... hur var det där med pilfinken? Facit ovan!

Gråsparv ser olika ut beroende på kön: honan mest fjolårsgräsfärgat beige. Hanen på bilden har askgrå hjässa. Pilfinkarna ser (för oss!) identiska ut, honan och hanen. Skils lättast från gråsparv på: 1) den svarta fläcken på kinden och 2) den kastanjefärgade hjässan. Ett fågelbords-proffs ser också att den senare är mindre och mer vig, medan gråsparven är lite tyngre och hoppar bekvämt jämfota mest hela tiden.

Christian Cederroth
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons